تکنیکهای عکاسی در نور کم | ۷ نکته مهم
عکاسی در نور کم یکی از چالشیترین و مهمترین موقعیتهای عکاسی است که در بسیاری از موارد نیز اجتنابناپذیر است. در این مطلب از هدا استودیو قصد داریم به صورت کامل به موضوع تکنیکهای عکاسی در نور کم بپردازیم تا اگر در این موقعیت قرار گرفتید بتوانید بهترین عکسها را به ثبت برسانید. در بسیاری از موراد امکان اضافه کردن نور به محیط و فضا عکاسی وجود ندارد و عکاس بالاجبار باید در همان نور کم اقدام به عکاسی کند و عکسهای خوبی را نیز به ثبت برساند. در این حالت باید یک سری نکات و تنظیمات را انجام دهد که در ادامه به آن اشاره خواهیم کرد. البته بعد از کسب دانش در این زمینه توجه کنید گه باید در زمینه عکاسی با نور کم، تجربه هم بده دست بیاورید تا بتوانید بهترین عکسها را در هر شرایطی به ثبت برسانید.
تکنیکهای عکاسی در نور کم
در این قسمت قصد داریم به صورت کامل به موضوع تکنیکهای عکاسی در نور کم بپردازیم. عکاسی در نور کم گاهی به صورت اجباری پیش میآید و گاهی هم بعضی از عکاسان حرفهای و باسابقه تمایل به عکاسی در نور کم دارند و خود نور محیط را کم میکنند. به صورت کلی در هر دوی این شرایط برای ثبت بهترین عکسها، تکنیکهایی وجود دارد که در ادامه با هم بررسی خواهیم کرد. به این موضوع هم توجه کنید که برای انجام عکاسی در نور کم باید تنظیمات دوربین به صورت دستی تغییر کند تا بتوانید بهترین خروجی را داشته باشید.
باز کردن دیافراگم
باز کردن دیافراگم اولین اقدامی است که در شرایط نوری کم باید آن را انجام بدهید. این نکته را به خاطر بسپارید که دیافراگم باز یعنی کم کردن عدد F باعث میشود که نور بیشتری به سنسور دوربین برسد و همین موضوع تا حدی کمبود نور را جبران میکند. 4/1 و 8/2 عددهای پیشنهادی برای اندازه دیافراگم در شرایط نوری کم هستند.
کاهش سرعت شاتر
تکنیک دیگری که بهتر است آن را انجام دهید مربوط به کم کردن سرعت شاتر است. اما توجه کنید که اگر سرعت شاتر را بیشتر از اندازه معمول کاهش دهید، کیفیت تصویر کم شده و در بسیاری از موارد با تاری عکس رو به رو خواهیم شد. سرعت شاتر نشان میدهد که چه میزان نور به دوربین شما میرسد هر چقدر عدد سرعت شاتر پایینتر باشد نور بیشتری به دوربین میرسد.
ایزو ISO (حساسیت)
ایزو یا حساسیت از دیگر آیتمهایی است که برای عکاسی در نور کم باید آن را تغییر دهید. هر چقدر که میزان ایزو را افزایش دهید باعث میشود دوربین حساسیت بیشتری به نور داشته باشد و نور بیشتری را جذب کند. اما نکتهای که در این باره وجود دارد این است که افزایش عدد ایزو باعث ایجاد نویز بر روی عکس میشود. پس در هیچدام از این تنظیمات نباید تعادل تنظیمات مورد نظر را از بین ببرید.
استفاده از لنزهای نورانی
دیگر موضوعی که میتواند به شما در عکاسی با نور کم کمک کند، استفاده از لنزهای نورانی است. این لنزها، لنزهایی هستند که معمولا دیافراگمهای بزرگی دارند و نور بیشتری را جذب میکنند. البته این موضوع در شرایطی است که بتوانید لنز جدیدی تهیه کنید.
تثبیت دوربین
با انجام تغییرات دستی بر روی دوربین، حساسیت دوربین به لرزش بیشتر میشود و این موضوع باعث تاری عکسها میشود. پیشنهاد ما استفاده از پایه و سه پایه برای دوربین یا موبایل است که حرکت دوربین را به صفر برساند. سخت افزار سه پایه دوربین دارای تنوع زیادی است که میتوانید انواع اقتصادی و ارزان آن را برای دوربینها یا موبایلهای خود تهیه کنید.
عکاسی در فرمت RAW
تقریبا همه عکاسان با هم توافق دارند که برای عکاسی در نور کم بهتر است از عکاسی در فرمت RAW استفاده کنند. در فرمت RAW میزان جزپیاتی که ثبت میشود بسیار بیشتر از فرمت JPG است که همین موضوع ترجیح عکاسان برای عکاسی در نور کم است. از طرفی ادیت و ویرایش عکس در این فرمت بسیار بهتر از فرمت JPG است زیرا کیفیت تصویر را پایین نمیآورد. یکی دیگر از ویژگیهای مثبت این فرمت این است که در صورت وجود نویز بدون ایجاد مشکل خاصی میتوان آن را با استفاده از نرمافزارهای ادیت عکس ویرایش کرد.
برای اینکه بتوانید بهترین عکاسی را در فرمت داشته باشید بهتر است که از سه پایه برای تثبیت دوربین استفاده کنید و عدد ایزو را به صورت مناسب تنظیم کنید. همچنین تنظیمات مربوط به تراز سفیدی را میتوان بعد از عکاسی با این فرمت تغییر داد. لنزهایی هم که برای این نوع عکاسی استفاده میشوند بهتر است که دیافراگم بزرگتری داشته باشند تا نور بیشتری را جذب کنند.
تنظیم وایت بالانس (تراز سفیدی)
یکی از موضوعات مهمی که باید به آن توجه کنید این است که بهتر است وایت بالانس را در عکاسی با نور کم تغییر دهید و از وایت بالانس خودکار استفاده نکنید. خبر خوب این است که اگر در فرمت RAW عکاسی کنید امکان تغییر تراز سفیدی پس از عکاسی هم وجود دارد. این در حالی است که اگر فرمت عکسهایی که ثبت میکنید JPG است باید همان لحظه تراز سفیدی را تنظیم کنید زیرا امکان تغییر آن بعد از عکاسی وجود ندارد.
کاهش سطح نویز در عکاسی با نور کم
ایجاد نویز بر روی عکس در عکاسی با نور کم یکی از چالشهای مهم عکاسان است. در بسیاری از موارد ایجاد نویز در این نوع عکاسی به دلیل تنظیمات ISO است. برای عکاسی در محیطهای کم نور، عدد ایزو را باید افزایش داد اما هر چقدر این عدد بالاتر رود احتمال ایجاد نویز هم بیشتر میشود. پس دقت کنید که عدد ایزو را بیش از اندازه زیاد نکنید. بهینهترین حالت ممکن برای ایزو کمترین عدد آن است به طوری که کم بودن نور نیز جبران شود. همچنین پیشنهاد میشود که عکاسی با استفاده از پایه انجام شود تا عکسهای شما کمترین نویز ممکن را داشته باشند.
یکی دیگر از راه حلهای پیشنهادی برای این موضوع نیز مربوط به بعد از عکاسی است. امروزه نرم افزارهای ادیت و ویرایش زیادی وچود دارند که هر کدام از آنها میتوانند تا حد قابل قبولی نویز عکسها را تا حدی کاهش داده یا به طور کامل از بین ببرند. مهمترین و کاربردیترین این نرمافزارها، نرم افزارهای فتوشاپ و لایتروم هستند.
چطور در عکاسی با نور کم، فوکوس انجام دهیم؟
یکی دیگر از چالشهایی که ممکن است در عکاسی با نور کم پیش بیاید مربوط به فوکوس کردن است. برای اینکه در این شرایط بهترین عکاسی را داشته باشید بهتر است که نکات زیر را رعایت کنید.
- استفاده از لنزهایی که دیافراگم بزرگ دارند
همانطور که در طی این مقاله بارها و بارها به آن اشاره شد، هر چقدر دیافراگم بزرگتر باشد نور بیشتری را به دوربین وارد میکند، پس برای انجام فوکوس در نور کم بهتر است که از لنزهای با دیافراگم بزرگ استفاده شود.
- تثبیت دوربین یا موبایل
اگر دوربین یا موبایلی که با آن عکاسی انجام میدهید ثابت باشد میزان لرزش در آن به صفر میرسد و همین موضوع باعث انجام فوکوس بهتر در عکاسی میشود.
- تغییر تنظیمات ایزو
دقیقا مشابه با عکاسی در نور کم، باید میزان ایزو را افزایش داد اما توجه کنید که این افزایش باید به صورتی باشد که در عکس ایجاد نویز نکند.
- نور اضافی استفاده از نقاط فوکوس
برای اینکه بتوانید بهترین فوکوس را داشته باشید بهتر است که تا حدی نور اضافی مثل چراغهای LED یا نور فلاش را به عکس اضافه کنید تا بتوانید فوکوس بهتری داشته باشید.
- استفاده از حالت فوکوس دستی
در موقعیتهایی که میزان نور کمتر از حد نرمال است، معمولا سیستم فوکوس خودکار و اتومات با دقت کمتری نسبت به سیستم فوکوس دستی عمل میکند به همین دلیل پیشنهاد ما استفاده از فوکوس به صورت دستی است.
- تاباندن نور به سوژه
درست است که در اینجا در مورد زمانی صحبت میشود که نور محیط کم است. اما بر فرض در صورت امکان اگر کمی نور به سوژه مورد نظر تابانده شود امکان فوکوس بر روی سوژه افزایش پیدا خواهد کرد.
در نهایت این موضوع را به خاطر بسپارید که تغییر هر نوع تنظیماتی بر روی دوربین عکاسی یا دوربین موبایل شما باید به صورت کاملا اصولی و متعادل باشد. افراط و تفریط هر تنظیماتی میتواند به عکس آسیب برساند این موضوع را برای همیشه به خاطر داشته باشید.
دوره آموزش عکاسی در هدا استودیو
حالا که در مورد تکنیکهای عکاسی در نور کم با شما صحبت کردیم باید بگوییم این تکنیکها و صدها تکنیک دیگر که مرتبط با روشهای خاص عکاسی هستند را میتوانید در دوره آموزش عکاسی هدا استودیو مشاهده کنید. در این دوره اطلاعات زیادی از پایه عکاسی تا تکنیکهای مدرن و امروزی وجود دارد که کاملا هم پروژه محور است تا شما به صورت کاملا عملی آنها را بیاموزید.
از طرفی هدا استودیو دورههای آموزشی دیگری مثل دوره آموزش فیلمبرداری، دوره آموزش پریمیر، دوره آموزش عکاسی با موبایل و … هم دارید که میتوانید متناسب با نیاز و علاقه خود یکی از آنها را انتخاب کنید. همچنین میتوانید شرایطو زمان برگزاری دورهها را در پیج اینستاگرام هدا استودیو مشاهده کنید.
کلام آخر
در این مطلب از هدا استودیو تلاش کردیم تا اطلاعات زیادی را در مورد تکنیکهای عکاسی در نور کم با شما صحبت کنیم. برای اینکه بتوانید در این فضای نوری کم بهترین عکاسی را داشته باشید بهتر است که تنظیمات دوربین یا موبایل خود را به صورت دستی تغییر دهید. اینکه تغییرات و تنظیمات به چه صورت باشد را به صورت جامع و کامل به آن پرداختیم که میتوانید به صورت کامل آنها را بررسی کنید.